Koken en recepten

Je gids van GambiaSafari kan tijdens je vakantie kookles voor je regelen. De kookworkshops vinden plaats bij een Gambiaanse huisvrouw die je eerst meeneemt naar de markt en samen inkopen doet en je uitlegt welke ingredienten nodig zijn. Vervolgens zal ze je de geheimen van een goede Afrikaanse maaltijd leren waarna je gezellig samen op de compound het resultaat nuttigt. Eten neemt een belangrijke plaats in in het Gambiaanse familie leven, het is een moment om echt even samen te zijn en samen te delen. De Gambiaanse keuken is een smaakvolle rijke keuken en veel gerechten worden nog traditioneel op houtvuurtjes gemaakt.

Als je eenmaal weer thuis bent kan je je eigen familie en vrienden een geweldig Gambiaans gerecht voorzetten terwijl je je vakantie foto's laat zien. Zo breng je een echt stukje Gambia mee naar huis.

Wil je je aanmelden voor de kookcursus? Stuur dan even een mailtje met je naam, de periode van verblijf in Gambia, de naam van je hotel en met hoeveel personen je deel wilt nemen naar: Jolandaroy@Gambiasafari.com

Domoro Diema! Eet smakelijk!


Recepten

Benachin ( Risotto rijstschotel)

Benodigdheden:

1,5 kilo zeebaars of andere witte vis in moten, 200 gr. koolraap, 125 gr. tomatenpurree, 2 lenteuitjes, 400 gr. spijsolie, 3 grote uiten, 2 hete rode pepers, 2 teentjes knoflook, 125 gr. gedroogde vis (indien mogelijk), peterselie, 250 gr. wortelen, snufje zout, 1 kleine kool, zwarte peper, 300 gr. casavewortel, lauriersblad, 300 gr. aubergine, 1.5 kilo rijst, liefst met kleine korrel.

*je kan de vis ook vervangen door rundvlees of geitenvlees.

** als je de tomatenpuree weglaat heb je witte benechin, ook heel lekker.

De kool in vieren snijden. De cassavewortel goed schillen en in grote stukken snijden. Was de aubergine en snijd hem in tweeen. De koolraap schillen en ook in grote stukken snijden. Hak een halve rode peper, lentuitjes, knoflook en peterselie fijn en stamp deze samen met wat zout fijn tot een pasta. Doe een beetje van de pasta in elke ingesneden vismoot. Snij de uien in ringen en bak licht aan in olie, voeg de gedroogde vis toe en de moten vis en bak deze goudbruin. Haal de vis eruit, voeg de in drie liter water verdunde tomatenpuree toe en breng het geheel aan de kook. Doe vervolgens de gesneden groenten en de stukken vis erbij. Voeg kruiden naar smaak toe, leg de overgebleven pepers op de stukken vis, breng het geheel weer aan de kook en laat het met een deksel over de pan 20 minuten zachtjes sudderen. Verwijder de stukken vis en de groenten wanneer deze gaar zijn. De cassave is het laatste gaar. Leg de groenten en de stukken vis op een schotel, giet een deel van de saus eroverheen en hou het warm totdat de groenten gaar zijn. Hou, nadat alle vis en groenten uit de pan genomen zijn, een beetje van de saus apart en giet de rijst in de overgebleven vloeistof (er moet twee keer zoveel saus als rijst in de pan zitten). Laat de rijst inkoken tot alle saus is opgenomen; de rijst moet droogkoken.

Serveer de rijst op een grote platte schaal met de vis met de groenten erbovenop. Voeg er in vieren gesneden citroenen aan toe en doe de overgebleven saus in een kom.

Chicken Yassa. (Citroen kip)

Benodigdheden:

1 grote kip, in stukken, 500 gr. uien + 1 ui voor de marinade, chilipoeder, 125 gr. olie, 3 citroenen, 3 grote wortelen in kleine stukjes gesneden, zout, azijn, mosterd, zwarte peper, knoflook en laurierbladeren.

Leg de kip in de marina gemaakt van het sap van de citroenen, 3 eetlepels mosterd, azijn, knoflook, klein beetje olie, 1 gesneden ui en de chilipoeder en voeg naar smaak peper en zout toe. Laat dit gekoeld marineren voor minstens een uur. Haal de kip uit de marinade en dep droog en gril dit in de oven voor 45 tot 60 minuten. Maak in de tussentijd de saus. Verwam de olie in een pan en voeg de gesneden uien toe en kook tot ze zacht zijn. Voeg de wortelen en de overgebleven marinade toe en breng aan de kook. Voeg de kip toe en laat 20 minuten sudderen. Serveer dit gerecht met rijst.  

Domoda. (Pikante kip pindasaus schotel).

1 kilo kip, een scheut plantaardige olie, 2 middelgrote uien, twee koppen lauwwarm water, 2 theel.chilipoeder, of 4 verse chilipepers, Zout (Maggi Blokje), 3 middelgrote tomaten, knoflook, zwarte peper, pindakaas met stukjes noot, 1 citroen.

*De kip kan ook vervangen worden door rundvlees of geitenvlees. Of voor een vegatarische / extra groente versie: kook aardappelen, cassave, kool, aubergine, wortel mee samen met de pindkaas.

Ontvel de kip en verdeel deze in stukken. Pel de uien en hak ze fijn. De tomaten wassen en klein snijden, zaadlijsten verwijderen. Pureer uien, tomaten, zout en de helft van het chilipoeder (of de chilipepers) in een keukenmachine of met een vijzel. Laat hierin de stukken kip een poos te marineren. Verhit de olie in een grote pan. Veeg de stukken kip droog en braad ze afgedekt aan in de hete olie. Voeg daarna weer de marinade toe en laat alles 15 minuten zachtjes sudderen. De pindakaas los roeren in het lauwwarme water en dit toevoegen. Voeg zo nodig nog wat extra water toe. Doe de resterende chilipoeder erbij en laat het gerecht afgedekt heel lang gaar stoven.

Serveer met rijst of brood en een partje citroen.