Geldzaken

Hou er rekening mee dat betalen en/of geld opnemen in Gambia vooral met een Visa creditcard of contant geld dient te gebeuren. Pinnen kan slechts op enkele locaties. Travellers cheques zijn ook een mogelijkheid.

De nationale munteenheid in Gambia heet de Dalasi en omdat deze onderhevig is aan de enorme inflatie die het land teistert kan de wisselkoers wel eens verschillen. Klik HIER voor de currency converter. Je gids weet de juiste recente wisselkoers en kan je helpen bij de wisselkantoortjes zodat je niet afgezet wordt. Bij de hotels kan je vaak ook geld wisselen alleen vaak tegen een hogere koers.

Prijzen
Omdat de locale munteenheid, de Dalasi, door de inflatie vaak van waarde verandert, veranderen de prijzen voor goederen en diensten vaak mee. Gambia is voor de lokale bevoking een duur land. Ook moet Gambia alles importeren omdat het land zelf bijna geen industrie kent, hierdoor kan bij schaarste van goederen (zoals benzine) de prijs ook stijgen. We hebben daarom expres geen prijzen genoemd bij de excursies, jeep verhuur etc. Je gids is goed op de hoogte van de huidige lokale prijzen en zal, in overleg met jou, altijd een goede prijs regelen. Van te voren tijdens het kennismakingsgesprek krijg je van je gids te horen wat een safari exact kost. Op deze manier heb jij een eerlijke niet te dure prijs voor je safari's en hebben de gidsen en drivers een eerlijk en markt conform salaris. Gambia is voor toeristen een zeer goedkoop land, alleen de auto verhuur is enigszins te vergelijken met westerse maatstaven. Wil je een globale prijsindicatie ontvangen? Vul dan het contactformulier in.

Een voorbeeld: een biertje kost bij een lokale bar zo'n 100 Dalasi (rond de 1,75 euro) en in de hotels 160 dalasi (rond de 2,75 euro). Een goed belegd lokaal broodje heb je al voor 70 Dalasi (rond de 1,20 euro) en een goede warme lokale maaltijd heb je al voor 300 Dalasi (rond de 5 euro). Hou er rekening mee dat deze prijzen inmiddels alweer veranderd kunnen zijn en dat de prijzen in de restaurants hoger (kunnen) liggen.

Onderhandelen
In Gambia liggen meestal de prijzen niet vast, alleen in restaurants, hotels, bars, bij entree gelden en in supermarkten zullen vaak de prijs vast liggen. Daarbuiten zal je dus moeten onderhandelen over de prijs. Hou er rekening mee dat wat een redelijke prijs voor jou lijkt, vaak een exorbitant hoge prijs is voor plaatselijke begrippen. Als richtlijn kan je ongeveer op 40 tot 50% van de eerste vraagprijs uitkomen tijdens je onderhandelingen. Begin dus op z'n minst op 30% de onderhandeling en werk langzaam naar boven. Onderhandelen op zich wordt gezien als een sociale aangelegenheid waarbij koper en verkoper elkaar een beetje uit proberen en ook een beetje leren kennen. Tactiek, humor en geduld is dus een schone zaak.

Je gids van GambiaSafari kan je helpen met onderhandelen en is op de hoogte van de gangbare prijzen, dus met zijn hulp bespaar je geld.