Reistips 

Een vakantie in Afrika is leuk en avontuurlijk maar zorg dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Een goede voorbereiding is daarom echt noodzakelijk. Met een goede voorbereiding heb je een veilige en fantastische vakantie. Wij komen er al jaren en hebben daar nog nooit gezondheidsproblemen gehad, daarom benadrukken we dat een goede voorbereiding echt noodzakelijk is!

Remember TIA: This Is Africa! Dingen gaan altijd net even anders dan je verwacht! Hierbij een aantal tips:

Malaria, Medicijnen & Vaccinaties: Gambia is een malaria gebied. Het is daarom verstandig om je goed te beschermen tegen de malaria muggen die het hele jaar door actief zijn. Neem DEET (tropische anti mug lotion) mee. Slik anti-malaria middelen, hiervoor kan je bij je huisarts of GGD terecht voor een advies op maat. In veel gevallen worden deze vergoed door je ziektekosten verzekering. Lange broeken en lange mouwen bieden 's avonds NIET voldoende bescherming tegen muggenbeten, de muggen bijten er gewoon doorheen. Insmeren met DEET houdt de muggen op een afstand. Op je hotelkamer biedt een ventilator, airco of geïmpregneerde klamboe bescherming tegen de muggen die met name 's avonds en 's nachts actief zijn. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Wij gebruiken zelf altijd Malarone omdat deze de minste bijwerkingen heeft (voor kinderen is er Malarone junior), dit nemen we 's avonds bij de warme maaltijd in omdat dit de kans op het bijverschijnsel diarree of buikkramp vermindert. Bij koorts / griepverschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te raad plegen.

Bagage 

Stop je anti-malaria middelen en evt. andere medicijnen in je handbagage, mocht je ruimbagage onverhoopt vertraging hebben dan levert dit in ieder geval geen gezondheidsrisico's op. Waardevolle spullen zijn ook veiliger in je handbagage. Reis je samen, verdeel dan elkaars bagage over elkaars koffers, mocht er 1 koffer onverhoopt kwijtraken dan heb je in ieder geval nog wat kleding om te dragen de eerste dagen totdat alles uitgezocht is. Zorg dat zowel aan als in je koffer je naam en adres vermeld staat, zo kan je sneller herenigd worden met je verloren bagage. Draag voor de kleine ongemakken altijd een kleine EHBO set met je mee met daarin de basics zoals pleisters, pincet, steriel(gaas) verband en paracetamol. Zorg dat je altijd ontsmettingsmiddel bij je hebt omdat zelfs kleine oppervlakkige wondjes sneller gaan ontsteken in het warme klimaat. Ook ontsmettende handgel is handig om bij je te hebben.

Vaccinaties
vaccinaties die verplicht zijn: Vaccinatie tegen Gele Koorts is voor Gambia alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Gambia binnenkomt in een Gele Koorts land bent geweest. Een cholerastempel is verplicht als je Gambia over land binnen komt. Hetzelfde geldt als je Senegal bezoekt.

inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Gambia aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een gele koorts inenting. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Gambia inentingen aangeraden tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en tuberculose. Soms worden voor Gambia vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Voor Gambia wordt ook vaccinatie tegen meningitis aangeraden bij een verblijf van zes weken in combinatie met nauw contact met de plaatselijke bevolking in de periode van december tot en met juni.


AIDS /HIV

Alhoewel de Aids/HIV besmettingen in Afrika schrikbarend hoog zijn, is het besmettingspercentage in Gambia relatief laag, Desalniettemin, is AIDS/HIV een zich snel uitbreidende ziekte in Gambia en wordt deze meest door heteroseksuele onveilige seks snel verspreid. De polygamische gezinsstructuur versnelt de verspreiding onder de lokale bevolking. Het AIDS/HIV besmettingsprecentage is onder de prostituees in Gambia enorm hoog en wordt geschat op 70%. Prostitutie is in Gambia verboden en tevens een sociaal taboe. Er staan zware straffen op prostitutie en op het gebruik maken ervan.

Andere gezondheidsrisico's

In Gambia kun je reizigersdiarree krijgen. Bij meer dan vijf keer per dag diarree moet je dan soms tegen heug en meug drinken. Voor ouderen en kinderen die langer dan een paar dagen vaak diarree hebt is het verstandig om ORS te nemen. Het vocht wordt sneller opgenomen en bovendien vul je het zout aan, dat je verliest met de diarree. Ook schistosomiasis (=bilharzia) komt voor: dus niet gaan zwemmen in natuurlijk stilstaand water en filariasis komt voor: dus nog een extra reden om je goed in te smeren tegen de muggen! Mango vliegen of Tumbu Fly: Mango vliegen kunnen steken en leggen in de bult die ze achterlaten een eitje die zich binnen enkele dagen ontpopt tot een larve. Heb je iets wat lijkt op een ontstoken muggenbult met een gat in het midden, laat het dan even door een dokter checken. De larve is vrij simpel te verwijderen. Het klinkt veel erger dan het feitelijk is. Zie voor verdere informatie de website gezondheidszorg HTTP://WWW.VACCINATIESOPREIS.NL/INENTINGEN-GAMBIA/ en check alles bij je huisarts.

Gezond eten en drinken 

In Gambia kan je prima in lokale restaurants lokale gerechten eten en ook het fruit wat ze verkopen op het strand heeft ons nog nooit problemen gegeven. Drinkwater is veilig uit flessen, niet uit de kraan. Poets ook je tanden met gebotteld water. In de tropen heb je minder snel honger maar je hebt wel degelijk regelmatig voedsel nodig anders word je wat flauw. Wat extra zout en suiker inname is dan ook wenselijk om tekorten aan te vullen en vooral goed drinken voorkomt dat je slap en flauw wordt. Pas op met veel alcohol: zon en alcohol vormen geen goede combi. Neem in je (hand)bagage iets te drinken en te eten mee, zo ben je beter voorbereid bij eventuele vertragingen van je vlucht.

Zon bescherming 

Zorg dat je een goede bescherming tegen de zon bij je hebt, de tropische zon is fel en verbranden gebeurd voor je er erg in hebt: een zonnebrandcréme met hoge UV beschermingsfactor en een pet + zonnebril zijn aanraders. 

Reis- en annuleringsverzekering

Sluit een goede reisverzekering af (met annuleringsdekking) en zorg dat de thuisblijvers een contactadres van je hebben.

Elektra
In Gambia worden veelal Engelse stekkers gebruikt, (met drie pinnen) dus een reisstekker meenemen is aan te raden. het voltage is 230.

Tijdsverschil 

In de wintertijd is het in Gambia 1 uur vroeger en in de zomer tijd is het 2 uur vroeger t.o.v. de Nederlandse / Belgische tijd. Gambia zit dus op de GMT (Greenwich Mean Time) tijdzone. Door de Gambianen zelf ook wel spottend Gambian Maybe Time genoemd aangezien punctualiteit nog wel eens moeilijk blijkt.