Fort James op Kunta Kinteh Eiland (St. James Island) 

Kunta Kinteh Island is een zeer indrukwekkend eiland om te bezoeken.

Het eiland ligt in de Gambia rivier zo'n 40 kilometer verwijderd van Banjul. Ten tijde van de slavernij werd het eiland gebruikt als verzamelpunt voor de slaven die op het Afrikaanse vasteland gevangen waren genomen. Op het eiland werden de slaven een aantal weken gevangen gezet om hen voor te bereiden op de grote reis overzee naar diverse plantages in o.a de Verenigde Staten, de Antillen en Suriname.

Dit voorbereiden gebeurde door op zeer onmenselijke wijze de gevangenen geestelijk en fysiek af te zwakken zodat er aan boord van de zeeschepen geen opstand uit zou breken. De ruïne van het door de Engelsen gebouwde Fort James staat nog steeds op het eiland en vormt een stille getuige van de verschrikkingen die daar plaats hebben gevonden. Helaas is Kunta Kinteh eiland aan het afbrokkelen door de invloed van het water, wacht dus niet te lang om een van de laatste nog te bezichtigen slavenstations te bezoeken.

In het dorpje Juffureh, op het vasteland bij de aanlegsteigers voor de pirogues (kano's) richting Kunta Kinteh eiland, is een museum te vinden met objecten, verhalen en schilderijen uit de Afrikaanse holocaust tijd, zeer zeker de moeite waard.

Het beroemde verhaal van Kunta Kinteh van Alex Haley's verhaal Roots vindt hier zijn oorsprong. Tegenwoordig komen hier veel afstammelingen van slaven uit Amerika om hun roots te vinden. Het museum beschikt over de originele scheepsboeken waarin de oorspronkelijke stamnamen terug te vinden zijn en mensen zo achter hun Afrikaanse familienaam kunnen komen.