Economie & Toerisme 

Gambia is een Derde Wereld land en dus een ontwikkelingsland. Het bruto nationaal product (BNP) per inwoner bedraagt 440 US$. (in Nederland 48.222 US$). De economie van Gambia is hoofdzakelijk een agrarische economie. Ongeveer 80% van de beschikbare banen bevinden zich in de landbouwsector. De pinda is ver uit het belangrijkste landbouwproduct.

Langs de kust is ook het toerisme en de visserij van groot belang. Gambia heeft weinig industrie en moet vrijwel alles wat verder nodig is invoeren. Om die reden is Gambia geen goedkoop land voor de eigen arme inwoners. Een zeer groot deel van de bevolking is officieel werkloos.

Toch hebben de meeste Gambianen (vooral mannen) meerdere (tijdelijke) bijberoepen(o.a. helpen bij de pinda-oogst, langs de weg verkopen van groenten uit eigen tuin, e.d.)

Het toerisme in Gambia is sterk in opmars maar de toeristische infrastructuur is niet te vergelijken met die van Middellandse Zee bestemmingen. De Engelsen toeristen vormen de grootste groep. Maar ook uit Nederland, België en de Scandinavische landen trekken elk jaar vele mensen naar Gambia. In 1992 telde Gambia bijna 66.000 toeristen, terwijl er in 1967 nog slechts 2 hotels met in totaal 55 bedden waren, hebben in 2012 circa 115.000 toeristen Gambia bezocht.

Een zorgwekkend verschijnsel in Gambia is het sekstoerisme. In februari 2003 heeft Terre des Hommes hierover een rapport uitgebracht. In de Westerse media wordt dit verschijnsel vaak erg opgeklopt en voor sensatie uitgebuit bij gebrek aan journalisten die zich echt verdiepen in het land zelf. Laat het je er zeker niet van weerhouden om gewoon een leuke vakantie te hebben in Gambia. Je doet het land echt te kort als je denkt dat het sekstoerisme hoogtij viert en het meest spraakmakende aan Gambia is.  Dat is net zo kortzichtig als veel toeristen die denken dat Amsterdam alleen uit coffeeshops bestaat. De Gambiaanse autoriteiten hebben de oorlog verklaart aan de pedofielen, zowel lokaal als onder toeristen. Ze werken hiermee samen met Europese politiemachten. Gelukkig staan er zware straffen op pedofilie en (gebruik maken van) prostitutie. Toch heb je als gemiddelde toerist weinig tot geen last van het sekstoerisme als je het niet opzoekt.

Positieve economische elementen zijn de stijgende importcijfers, vooral in de bouwsector, en het aantrekken van inkomsten van Gambianen die in het buitenland werken en geld naar huis sturen. Heel langzaam is zich een Gambiaanse middenstand aan het ontwikkelen in het MKB. Tot voor kort werd deze sector vooral gedomineerd door in Gambia wonende Libanezen. Het verschil tussen arm en rijk in Gambia is gigantisch.