Basse Santa Su

Gelegen ver in het oosten van Gambia ligt de plaats Basse Santa Su, kortweg Basse genoemd. Het is een levendige handelsplaats gelegen diep in het traditionele binnenland van Gambia. De huur van een Four Wheel Drive jeep en gids van GambiaSafari is echt noodzakelijk om deze plek te bereiken en aangezien de weg er naar toe verre van comfortabel is en het een flinke rit is, zijn een paar kussens om op te zitten ook echt een aanrader.

Deze regio is met name bekend om zijn pottenbakkers die prachtige handgeschilderde kruiken en potten maken die op de grote markten van Basse te koop worden aangeboden. Basse is het eindpunt van de verharde weg over de zuidoever van de Gambia rivier en geldt als knooppunt voor verkeer en handel (en smokkel) richting de omliggende landen. Als je in Basse even uit wil rusten in de schaduw van de grote mango bomen pas wel op voor de vele vogels in de bomen die hun uitwerpselen gewoon naar beneden laten vallen.

Een ferry verbinding naar de noordoever om een bezoekje te brengen aan Yorobawal is aanwezig maar dit kan best een beetje griezelig zijn omdat de ferry wordt (over)laden met allerlei vracht en passagiers.

Hier zie je ook veel Mauretanische handelaren (Touareg) die te herkennen zijn aan hun prachtige indigo blauwe kaftans (traditionele kleding) en tulbanden.

Als je Basse wilt bezoeken dan kan je dit het beste combineren met bijvoorbeeld Georgetown en/of Tendaba Camp en daar dan halverwege overnachten. Je gids van GambiaSafari kan alles van te voren voor je regelen.