Banjul  

Banjul is de officiële hoofdstad van Gambia, maar verwacht er niet al teveel van. De grootste stad van Gambia, Serekunda, is wat dat betreft een stuk levendiger want Banjul doet een beetje slaperig en loom aan. Toch is Banjul ook zeker een bezoekje waard omdat het wel een charmante stad is met veel historie. Bezienswaardigheden zijn o.a.:

ALBERT MARKET (De Gambiaanse Albert Cuijp Markt)

Net als Serekunda Market is dit ook een geweldige plek om vooral mensen te kijken. De wirwar van kleine doorgangen op de gedeeltelijk overdekte markt geeft bijna het idee van een Oosterse Bazaar en je richtingsgevoel raakt echt van slag in dit doolhof. Al je zintuigen worden hier getrakteerd op het echte Afrika: de prikkelende geur van specerijen en wierook, de prachtige kleuren van de kleding, de zinderende warmte afgewisseld door de verkoelende bries die door het gangenstelsel blaast en de bijna tastbare enthousiaste energie van de verkopers om hun klanten te verleiden tot het doen van aankopen. Bezoek zeker ook de vis en vlees secties, je moet wel over een sterke maag beschikken want het is zeker niet zoals onze Nederlandse Keurslager!

Hier vind je ook veel goedkope elektronica van onbekende Aziatische merken, echte nep Gucci zonnebrillen, tassen en parfums en voordelige haarvlecht producten.

Ook worden hier houtwerk en batik stoffen verkocht voor leuke prijzen. Onderhandelen over de prijs hoort erbij, de gids van GambiaSafari kan je zeker hierbij helpen zodat je voor een zacht prijsje de leukste souvenirs mee naar huis kan nemen.

Shop till you drop, African Style!

Arch 22 & Nationaal Museum

Het monument ter ere van de staatsgreep op 22 juli 1994 van de huidige president heet Arch 22. Het is een soort moderne versie van de Arc de Triomphe in Parijs en een van de hoogste gebouwen in Gambia. Het is een gekke gewaarwording om opeens zo'n modern wit bouwsel te zien. Naast de Arch is tegenwoordig een tribune gebouwd vanwaar men de parades en festiviteiten kan gadeslaan. De bouw van het nieuwe enorme parlementsgebouw, naast de Arch, is in volle gang en goed te volgen vanaf de Arch.

Hoog bovenin het monument is een museum gevestigd dat gewijd is aan de Afrikaanse culturen in Gambia, op zich niet zo heel spraakmakend omdat het eerder op een expositie van kinderen uit groep 8 lijkt maar het uitzicht wat je hebt over Banjul is geweldig. Alleen al de rit met de lift naar boven (als deze werkt tenminste) is een belevenis op zich. Neem een drankje in de bar die zich ook bovenin het monument bevindt en laat het panaroma zich aan je ontvouwen. Als je geen hoogtevrees hebt, kijk dan ook even recht naar beneden zodat je de stammenbeelden kan zien op de hoofdweg. Elk beeld vertegenwoordigt een van de stammen die in Gambia wonen en het geheel geeft een goed beeld van de vreedzame Gambiaanse samenleving.